Tegemoetkomingen voor huiswerkbegeleiding & bijles
Tussenkomsten voor bijles & huiswerkbegeleiding
Af en toe krijgt HelloProf vragen over de mogelijkheid tot gedeeltelijke vergoeding van bijlessen voor kinderen, bijvoorbeeld via de ziekteverzekering (mutualiteit), de gemeente of stad, of een andere instantie. De ziekteverzekering biedt op dit moment geen standaard vergoedingen voor bijlessen of huiswerkbegeleiding in hun diensten. We hebben reeds contact opgenomen met alle ziekteverzekeringen hierover en zullen dit blijven proberen, omdat we het belangrijk vinden dat bijlessen voor iedereen toegankelijk zijn. We raden je aan om bij jouw aangesloten ziekteverzekering te informeren, aangezien er afhankelijk van jouw situatie individuele mogelijkheden of uitzonderingen kunnen zijn.
Gelukkig bieden sommige gemeenten en steden wel vaker subsidies en vergoedingen voor bijlessen aan. Op deze pagina geven we een overzicht van wie een beroep kan doen op zijn of haar gemeente of stad voor de vergoeding van bijlessen en huiswerkbegeleiding.
Heb je aanvullingen voor deze lijst? Stuur een bericht naar [email protected] en we voegen de betreffende gemeente of stad toe aan ons overzicht.
Algemene tussenkomst van gemeenten en steden
De meeste gemeenten en steden hanteren geen standaardsysteem of bedrag voor bijlesvergoedingen. Ze beoordelen en onderzoeken elke hulpvraag individueel en bepalen voor elke specifieke situatie welke ondersteuning nodig is. Als gezinnen financiële problemen ondervinden, kunnen ze contact opnemen met hun Sociaal Huis / OCMW voor een afspraak. Daar zal op maat worden bepaald welke financiële hulp het meest passend is, inclusief bijles.
Na een sociaal en financieel onderzoek zal de maatschappelijk werker door middel van een sociaal verslag de onderzochte hulpvraag voorleggen aan het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst. De leden van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst zullen beslissen over al dan niet tussenkomen in een vergoeding voor bijles. In dit geval gaat het niet om een vastgesteld bedrag, maar is het afhankelijk van de specifieke situatie.
Tussenkomsten in specifieke steden en gemeenten
Sommige gemeenten en steden hanteren hun eigen regels met betrekking tot vergoedingen voor bijlessen. Hieronder geven we een alfabetische lijst van plaatsen waar dit het geval is en waar je meer informatie kunt vinden.
Antwerpen
In Antwerpen kunnen ook mensen die geen hulp krijgen via het sociaal centrum, maar wel recht hebben op verhoogde tegemoetkoming, een vergoeding aanvragen. De vergoeding voor bijles of huiswerkbegeleiding in Antwerpen is beperkt tot 300 euro per kalenderjaar per kind. De stad Antwerpen neemt de facturen 100% voor haar rekening, maar de vergoeding is gemaximeerd op 300 euro. De stad Antwerpen kan alleen tussenkomen voor bedragen die betaald zijn in het lopende en het komende schooljaar, op voorwaarde dat duidelijk is welk bedrag het kind zal gebruiken.
Deze regeling geldt voor ouders die:
- recht hebben op verhoogde tegemoetkoming
- in Antwerpen wonen
- niet in begeleiding zijn bij een sociaal centrum (in dat geval regelt de maatschappelijk werker dit)
- kinderen hebben die huiswerkbegeleiding krijgen en jonger zijn dan 18 jaar
Meer informatie vind je op de website van de stad Antwerpen. Je kunt ook online een vergoedingsaanvraag indienen.
Asse
Het OCMW van Asse kan na financieel onderzoek een vergoeding verstrekken in het kader van participatie en sociale activering, maar dit is alleen mogelijk voor kinderen jonger dan 18 jaar. De vergoeding bedraagt maximaal 100 euro per kind per jaar, met een maximum van 400 euro per jaar voor alle kinderen in het gezin.
In dit kader kunnen ook andere vergoedingen worden aangevraagd, zoals bijvoorbeeld voor schoolkosten of uitstapjes. Als het kind al een vergoeding van 100 euro heeft ontvangen voor iets anders in een bepaald jaar, kan het geen vergoeding meer krijgen voor bijlessen in dat jaar.
Genk
Gezinnen met kinderen die behoefte hebben aan bijles kunnen een beroep doen op het Kindercultuurfonds. Als de aanvraag wordt goedgekeurd, kan de vergoeding maximaal 300 euro per kind bedragen.
Koekelare
In Koekelare kan een vergoeding voor bijles worden verstrekt vanuit het Fonds Participatie en Sociale Activering. Deze vergoeding bedraagt 50% van het inschrijvingsgeld en de toekenning hangt af van het inkomen van de cliënten en niet van het recht op verhoogde tegemoetkoming. Neem hiervoor contact op met het Sociaal Huis Koekelare.
De gemeente Koekelare verzamelt alle aanvragen gedurende een volledig jaar en verdeelt de subsidie onder het aantal rechthebbenden. Het bedrag van de maximale vergoeding varieert dus elk jaar.
Langemark-Poelkapelle
In Langemark-Poelkapelle is er een vergoeding van maximaal 500 euro per jaar voor bijles beschikbaar voor gezinnen met recht op verhoogde tegemoetkoming. Gezinnen kunnen voor de aanvraag terecht bij de sociale dienst via het e-mailadres [email protected].
Liedekerke
In Liedekerke is er een vergoeding mogelijk voor bijles via participatie en sociale activering. Dit kan worden aangevraagd via [email protected], onder vermelding van de naam, rijksregisternummer en contactgegevens (telefoon en e-mail) van de persoon voor wie de aanvraag wordt ingediend. Liedekerke zal dan contact opnemen om te beoordelen of de persoon recht heeft op de vergoeding. De vergoeding is beperkt tot 50% van de totale kosten voor bijlessen, met een maximum van 100 euro per persoon per jaar.
Wie heeft recht op deze vergoeding?
- Mensen met verhoogde tegemoetkoming hebben automatisch recht (geen verdere sociaal onderzoek nodig). De gemeente Liedekerke kan het recht op verhoogde tegemoetkoming zelf opzoeken in de kruispuntbank op basis van het rijksregisternummer, dus er is verder niets nodig.
- Mensen die zich in een collectieve schuldenregeling bevinden, hebben automatisch recht (geen verdere sociaal onderzoek nodig). De gemeente heeft wel een bewijs nodig van de laatste betaling op de rekening van de hulpvrager door de schuldbemiddelaar of een attest van de schuldbemiddelaar.
- Mensen die niet onder de bovenstaande twee categorieën vallen maar zich wel in een behartigenswaardige situatie bevinden en financiële moeilijkheden hebben, moeten wel een sociaal onderzoek laten uitvoeren door Liedekerke.
Melle
Op advies van de maatschappelijk werker kan een vergoeding voor bijles worden toegekend, tot een maximum van 300 euro per kind per jaar. De beslissing wordt genomen door de leden van een Bijzonder Comité van de sociale dienst. Voor meer vragen hierover kun je contact opnemen met [email protected].
Staat jouw stad of gemeente niet in deze lijst? Je kunt zeker contact opnemen met jouw lokale Sociaal Huis / OCMW. Mogelijk zijn er plannen om in de toekomst structurele vergoedingen beschikbaar te stellen.
Ben je op zoek naar bijles of huiswerkbegeleiding voor jouw kind? Dien een vrijblijvende aanvraag in, en wij nemen contact op om te kijken wie er beschikbaar is in jouw buurt.